Menopauze en andere vrouwelijke klachten

Door: Caroline Dudink

Door middel van Osteopathie kunnen vastzittende organen en het weefsel eromheen weer los en mobiel worden gemaakt. Osteopaten doen dat met hun handen. Zij volgen een jarenlange opleiding om goed te kunnen voelen welke organen er vast zitten.

Vandaag wil ik het hebben over de menopauze. Zo rond haar 50e krijgt iedere vrouw ermee te maken. De hormonenhuishouding raakt in de war. Voor de ene vrouw brengt dit meer veranderingen met zich mee dan voor de ander. Vlak voor de menopauze kunnen er klachten zijn als: zware benen, vocht vasthouden, pijn bij het vrijen, migraine, slapeloosheid. Komt de menopauze eenmaal echt op gang dan komen daar vaak nog hitte-en zweetaanvallen, stemmingswisselingen en gevoelens van depressie bij.

Als Osteopaat kan ik vrouwen met menopauzeklachten helpen. Ik geef daarbij ook kruiden- en voedingsadviezen. Osteopaten kunnen veel klachten oplossen zonder medicijnen.

De overgang kan behalve voor de welbekende opvliegers ook zorgen voor vage klachten die minder goed te duiden zijn als bijvoorbeeld gewrichtspijnen. Er is ook meer kans op verzakking van de baarmoeder omdat de spieren van de bekkenbodem slapper worden. Dit kan leiden tot stressincontinentie, de plas niet meer kunnen ophouden tijdens het lachen of hoesten. Het kan ook zorgen voor een zwaar en onaangenaam gevoel in buik en/of benen. Niet algemeen bekend is dat bepaalde buikspieroefeningen voor verzwakking kunnen hebben gezorgd. Buikspieroefeningen waarbij je de benen omhoog brengt en het hoofd naar de buik, duwen de bekkenbodem juist omlaag, en kunnen zo zorgen voor verzakking.

De mobiliteit van de baarmoeder en de eierstokken is belangrijk. Als deze vast zitten kan dit voor rugklachten en ook ander ongemak zorgen. De Osteopaat kan de beweeglijkheid verbeteren waardoor de klachten worden opgelost.

Kruiden en voeding die werken

De kruiden en de voeding die ik voorschrijf verschillen per vrouw en per klacht. Elk kruid helpt bij een bepaald symptoom, maar soms werkt een combinatie van kruiden het beste.

Voedingsvoorschriften zijn: minder alcohol en koffie gebruiken, maar juist wel producten als cashewnoten, amandelen, appel, lijnzaad, haver en rode fruit. In al deze producten zit phyto-oestrogeen en dat zorgt dat je minder klachten hebt. Vette vis, waarin veel omega 3 zit ondersteunt de lever. Geen zuivel, maar roomboter mag wel. Twee tot drie keer per week bewegen, vooral oefeningen waar kracht voor nodig is, of die tegen de zwaartekracht ingaan. Denk aan: touwtjespringen of trainen met gewichten, joggen en dansen. Dit helpt allemaal prima tegen botontkalking (botontkalking zorgt voor broze botten die het gevolg zijn van de vermindering van het hormoon oestrogeen door de overgang) Zwemmen en wandelen zijn goed voor de algehele conditie. Zwemmen is altijd goed en veilig want het geeft de minste kans op blessures.Hoe beter uw conditie, hoe prettiger u zich zult voelen tijdens de overgang.

Zijn er klachten dan is het zeker de moeite waard om langs te komen.