Wat doet een osteopaat ?

De mens is een biologische eenheid waarin systemen elkaar wederzijds beïnvloeden. De structuur en de functie zijn onderling van elkaar afhankelijk.
De mens heeft de mogelijkheid om zichzelf te genezen.
Het lichaam wordt onderverdeeld in drie van elkaar afhankelijke systemen:

  • Het bewegingsapparaat
  • De inwendige organen met bloedvaten en het lymfesysteem
  • Het cranio-sacrale systeem (de schedel, de wervelkolom, het zenuwstelsel en het hersenvocht)

De onderlinge relaties van deze systemen maakt dat de osteopaat soms op een hele andere plek gaat behandelen dan waar de klacht zich uit. De osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Als een deel van het lichaam niet optimaal functioneert, dan heeft dit ook gevolgen voor andere lichaamsdelen.

Een osteopatische behandeling is een veilige manuele geneeswijze die erop gericht is klachten te verminderen als gevolg van stoornissen in de werking en beweeglijkheid van weefsels en gewrichten. Een goede mobiliteit is noodzakelijk voor het lichaam om klachtenvrij te functioneren. Een osteopaat probeert de gezondheid van de patiënt te verbeteren en de klachten te verminderen.

Een osteopaat behandelt uitsluitend met zijn of haar handen, zonder medicijnen of machines. Met zachte ingrepen maakt de osteopaat het lichaam los waar dit nodig is en helpt zo de klachten te vermideren.